Staatsmijn Valkenburg

Ontdek tijdens een ondergronds dagje uit de wereld van de mijnbouw in een mysterieuze omgeving onder de grond.  Je wandelt met een gids (die zelf mijnwerker is geweest) door de schachten waar vroeger zo’n 60.000 man hun boterham verdiende met het boven de grond halen van het ‘zwarte goud’.

Je begint de kennismaking met de wereld van de mijnwerkers in onze ondergrondse filmzaal, die in mijnbouwstijl is ingericht. Daar zie je de unieke promotie-film van de Staatsmijnen (DSM) uit het midden van de jaren zestig. Deze film geeft je een goed beeld van alle facetten van de mijnbouw.

Fascinerend

Na de film bezoekt je met een ex-mijnwerker de wereld van de steenkoolwinning. Beleef die harde maar indrukwekkende wereld van de mijnwerkers. Je maakt een reis door het verleden langs de machines, die werden gebruikt om kolen te winnen.

Elk bezoek is anders

Bij de steenkolenmijn werken 14 ex-mijnwerkers met een zeer ruime ondergrondse ervaring. Elke gids vertelt zijn eigen verhaal, met de nodige humor en anekdotes, waardoor de sfeer van toen herleeft. Dit wordt extra versterkt door demonstraties van mijnbouw-machines. Ze werken op een speciaal hiervoor aangelegde perslucht-installatie, zoals vroeger ook in de mijnen werd gebruikt.

Minder valide

De Steenkolenmijn en de Jan Kruysen Galerij zijn toegankelijk voor minder valide en rolstoelgebruikers.